La plaga del mes d'octubre

"Pieris brassicae". Blanca de la col "Pieris brassicae". Blanca de la col

La plaga del mes d’octubre deu el seu nom a les plantes de què s’alimenta, les brassicàcies. I és que Pieris brassicae és una papallona voraç les larves de la qual mengen fulles per créixer i créixer. Aprèn com viuen i sobretot com prevenir la seua aparició en el nostre hort d’hivern.

Parlem de Pieris brassicae, la blanca de la col. Una papallona descrita per Linneu en l’any 1758 la larva de la qual s’alimenta de les fulles de les cols, tant és així que esdevé una plaga. Podem trobar-la per Europa, el nord d’Àfrica, Àsia i Amèrica.

 

La blanca de la col és blanca i menja cols... Fàcil!
Aquestes papallones tenen una envergadura de 5 a 6 cm i són de color blanc. Les femelles es poden distingir fàcilment perquè les papallones femella presenten dos punts negres, una en cada ala anterior. El color del seu ventre és verd pàl·lid i això les fa quasi invisibles entre els arbusts.

 

H AGOST2

 Large White caterpillar and eggs

Ous i larva de Pieris brassicae

 

Els ous són allargats, de color groc pàl·lid i no assoleixen els 2mm de llarg. D’ells naixen unes larves grises que a mesura que creixen els apareixen tres línies grogues longitudinals ben marcades i un munt de taques negres que, junt amb la mala olor que desprenen, fan de revulsiu contra depredadors.

 

Conreus de tardor i tractaments
Se’ns poden presentar dos tipus de problemes amb els conreus que al mes d’octubre ens ocupen: les fisiopaties i els fongs del sòl. Algunes mesures culturals són determinants a l’hora de prevenir aquests problemes, açò és; l’ús de varietats conegudes i recomanades ja que la seua adaptació ha estat contrastada, la rotació de cultius, l’ús de planters aïllats que ens garanteixen la seguretat fitosanitària, no abandonar les aportacions de matèria orgànica, fraccionar les aportacions de nitrogen i tindre cura de les tanques, ribassos i línies de conreu voltant en què poden allotjar-se espècies amigues, o no.

 

mascle

Mascle de Pieris brassicae

 femella

Femella de Pieris brassicae, les papallones femella presenten dos punts negres, una en cada ala anterior.

 

Octubre és mes per sembrar espinacs, bledes, ruca i alls però també carlotes, pèsols, faves, naps i raves. També és temps de plantar enciams, escaroles, cols, porros i cebes. I també els famosíssims calçots

 

El començament de la tardor és un moment vital per al bon desenvolupament de les plantes que ens alimentaran en hivern. A les espècies de l’estiu (Helico verpa, Plusias, Spodoptera, etc.) se sumen les pulguillas i els lepidòpters com el que hui ens ocupa. Si vigilem, com hem dit abans, les plantes dels voltants, podrem detectar a temps postes d’ous d’algunes espècies per poder, així, actuar. Observa el revers de les fulles per si veus els ous i vigila tant el vol dels adults com les possibles fulles ja mastegades per les larves.

 

H AGOST1

Larva de Pieris brassicae

 

En observar les primeres larves o postes d’ous es recomana realitzar els primers tractament preventius amb Bacillus thuringiensis (afegir 0,5 kg. de sucre per 100 litres de caldo pot augmentar l’eficàcia) i azadiractin i spinosad (utilitzables en agricultura ecològica). Si el que té la teua parcel·la és un bon número d’erugues, aleshores hauràs de fer servir productes com alfa-cipermetrin, beta-ciflutrin, ciflutrin, ci-permetrina, deltametrina, emamectina, etofenprox, lambda-ciha-lotrin, metaflumizona o zeta-cipermetrin. Recorda llegir sempre bé i seguir a peu de la lletra les normes d’ús i consultar amb l’establiment especialitzat!

 

Dues generacions en un sol any!
Pieris brassicae ens servirà hui d’exemple per parlar d’un tecnicisme, el bivoltinisme, dit d’alguns éssers vius que compleixen dos cicles biològics a l’any, és a dir, en un any se succeïxen dues generacions de papallones. Un exemple ben popular és el dels cucs de seda però, tornem a la nostra papallona menja-cols! L’època de reproducció de Pieris brassicae comença en primavera i es perllonga tot l’estiu. És al començament de la tardor quan comença la segona generació.


La femella diposita més de 80 ous en revers de les fulles de les brassicàcies que eclosionen en poc menys de dues setmanes. A partir d’aquest moment les larves comencen a alimentar-se de les fulles i a augmentar la grandària muda rere muda. Com més gran és la larva més aliment necessita.

 

Pieris.brassicae.pupa

Crisàlide de Pieris brassicae


I arriba el moment d’encapsular-se en la crisàlide, sempre sobre les plantes de què s’han alimentat quan eren larves. En nàixer esdevenen adults sexualment madurs que s’apariaran per seguir així el cicle biològic.


Ja saps, si vols tindre èxit amb l’hort d’hivern, presta atenció a questa papallona de color blanc perquè les cols que es menge ella no les tastaràs tu!

Inés Perales

Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.