Tenim aigua però no l'aprofitem

Un article de la revista International Water Journal ha advertit que el problema hídric a la Terra no és la manca de recursos sino el mal ús i la mala distribució.

 

 Una investigació de l'Associació Internacional de Recursos Hídrics (IWRA) conclueix que el principal problema de l'aigua no és la seua escassetat sinó la mala gestió i distribució, cosa que produeix retards en la ramaderia i en l'agricultura i, per tant, en la producció d'aliments. 

 

Gràcies a aquest estudi s'ha conegut que en algunes grans zones de terra cultivable a Àsia i Llatinoamèrica la producció està un 10% per baix del seu potencial, o que en les conques de l'Indus, que travessa Xina, Índia i Pakistan, i del Ganges, a Índia i Bangladesh, el 23% dels sistemes de cultiu d'arròs estan produint gairebé la meitat del que es podria obtenir de forma sostenible. Però el cas més alarmant és el d'Àfrica, on la gran majoria de la terra de cultiu depèn de l'aigua de pluja i només es recull per al seu ús en agricultura i ramaderia un 4%. 

 

Les conclusions d'aquest informe, que es presentà al XIV Congrés Internacional sobre Aigua de Brasil, foren clares, per combatre la fam serien necessaries una millor gestió, distribució i aprofitament de l'aigua de les 10 conques fluvials més importants del nostre planeta, perquè permetria produir entre el doble i el triple d'aliments. 

 

countries_by_agricultural_output-753925

sequia

Imatge: A dalt, els principals països productors agrícoles del món. A sota, els mateixos països representats segons les seues probabilitats de patir sequeres. Els països que representen dos terços de la producció agrícola del món pateixen condicions de sequera.http://edicion4.com.ar/e4blog/?tag=sequia

 

L'estudi ha sigut realitzat per investigadors del Challenge Program on Water and Food (Programa de Desafiament en Aigua i Aliments), i pel Grup Consultiu per a la Investigació Agrícola Internacionl, i que van analitzar durant cinc anys les conques de 10 dels rius més importants del món localitzats a Àfrica, Àsia i Sud-amèrica. En total, aquests rius (Andes, Sant Francisco, Limpopo, Níger, Nil, Volta, Ganges, Indus, Karkheh, Mekong i Groc), cobreixen 13,5 milions de quilòmetres quadrats en més de 30 països, on viuen 1.500 milions de persones que pateixen "estres hídric" i de les quals més de 450 milions es troben en la pobresa.

 

L'Associació Internacional de Recursos Hídrics (IWRA) va ser fundada en 1972 amb l'objectiu de servir com a porta d'entrada internacional a la gent, les idees i les xarxes essencials per a la gestió sostenible dels recursos hídrics en tot el món. Una de les seues principals comeses és l'organització, cada tres anys, del Congrés Internacional de l'Aigua, que se celebrà al 2011 a Brasil i en el qual es commemorà, de forma especial, el 40º aniversari de l'associació.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà