Agricultura

30 abr. 2012

Quan els boscos es fan urbanites

En un món cada vegada més urbanitzat i amb més població a les ciutats, els boscos urbans guanyen importància a nivell ecològic, social i educatiu.

Protegir els boscos i arbres urbans i periurbans requereix unes polítiques d’actuació molt específiques, però suposa una gratificació inmediata, millora la nostra qualitat de vida i ens ofereix un entorn més saludable i, a més, atractiu. 

 

L’agricultura i la silvicultura urbanes, els horts familiars i la recol·lecció de productes forestals no relacionats amb la fusta, com els fongs, poden ser un suplement en el subministrament d’aliments a les llars, però a nivell global no són una pràctica habitual. Tot i això, els boscos urbans poden ser també un laboratori viu per a l’educació ambiental a les ciutats.

 

L’Associació de Col·laboració en matèria de Boscos (CPF) i la FAO han advertit de la importància de gestionar correctament aquests espais i han sol·licitat als governs que presten més atenció a la gestió i protecció adequada d’aquests boscos.

 

Avantatges de la silvicultura urbana

A més de millorar la qualitat dels ambients urbans, els boscos a les ciutats poden també mitigar els impactes d’esdeveniments meteorològics greus, protegint als edificis del fort vent i les inundacions, ajudant a les ciutats a estalviar energia, actuant com a barrera i protecció contra el vent fort i les inundacions, i ajudar a estalviar energia actuant com a matalàs amb les altes temperatures. És a dir, els arbres són importants protectors de l’ambient a les ciutats.

 

Així, els boscos urbans són cinturons verds que a més d’afavorir la diversitat biològica, permeten serveis ecosistémics vitals, com la retenció i emmagatzematge de carboni, i poden suposar una font alternativa d’energia.

 

La FAO també ha informat sobre la necessitat de desenvolupar directrius per als responsables de les polítiques i de la presa de decisions sobre silvicultura urbana i periurbana, amb l’objectiu de promoure polítiques sòlides i destacar les bones pràctiques. Les directrius, que està previst que es publiquen a juliol d’aquest any, suposaran una revisió completa de les bones pràctiques i destacaran les iniciatives més assenyalades realitzades al món en aquest sentit.

 

{hwdvideoshare}id=21|width=|height={/hwdvideoshare}

Font: FAO

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend