BRÒCOLI, UN BOSC DE SALUT

Estem en temporada de bròcoli, però els nous cultius permeten gaudir d’ell tot l’any. Entre les raons per afegir-lo a la nostra dieta estan les investigacions sobre el seu poder com anticancerígen.

Aquest vegetal que s’assembla a un arbre en miniatura està molt de moda. Ja n’hi ha campanyes que promouen el seu consum destacant els seus nombrosos beneficis, perquè algunes investigacions relacionen alguns dels seus components amb propietats anticancerígenes, cosa que li ha valgut un lloc indiscutible als llistats d’aliments recomanables per a tenir bona salut. I és que aquesta crucífera, Brassica oleracea varietat italica, de la família de la coliflor, els naps o els raves, està considerada com l’hortalissa de major valor nutricional per unitat de pes de producte comestible.

 

BROCOLI3

Cultiu de bròcoli

 

El nom de bròcoli o bròquil prové de la paraula llatina brachium, branca o braç, i tracta de representar la curiosa forma ramificada de les seues inflorescències, la part vegetal que ens mengem junt amb la tija que les sosté. Rebuscant trobem els seus orígens a la col salvatge del mediterrani, i descobrim que viatjà des d’Itàlia als USA a principis del segle XX. De tota manera no va ser fins als anys 20 quan es va fer popular, convertint-se en la base de molts plats. Actualment Nord Amèrica és el major productor mundial.

 

El seu cultiu necessita de temperatures baixes per al desenvolupament de la pella, o part comestible, cosa que la fa una hortalissa de tardor i hivern. Tot i això, avui dia les plantacions escalonades permeten assaborir-lo durant dotze mesos. El bròcoli tolera bé el fred, no es gela a temperatures properes als 0º si no són prolongades, però no la salinitat excessiva, i requereix sòls àcids, rics en bor, magnesi i potassi.

 

BROCOLI2

Oruga de la papallona de la col atacant un cultiu

 

Les condicions de temperatura i humitat deuen anar controlant-se i variant segons l’hortalissa estiga en fase de creixement, o d’inducció floral i formació de pella. A més cal fer front a algunes malalties greus com l’hèrnia de la col, causada pel fong Plasmodiophora brassicae, i entre els seus enemics també trobem per exemple la plaga de la papallona de la col Pieris brassicae, i alguns caragols i bavoses.

 

Un món de propietats

El bròcoli porta amb ell multitud de línies d’investigació associades. Per un costat es treballa per a millorar al vegetal en si. Que es conserve millor o que augmenten les seues propietats nutritives són algunes opcions. Però també augmenta l’interès per optimitzar la seua producció, fent-los per exemple més resistents a malalties o a l’estrès hídric, o tolerants a condicions més extremes de temperatura o salinitat.

 

Amb tot els estudis que relacionen al bròcoli amb diferents avantatges per a la nostra salut són els que estan prenent a l’actualitat una major rellevància. Es parla de que el cor, els pulmons o el sistema digestiu, entre altres, es veuen beneficiats per la seua ingesta. A més s’investiga també sobre el seu paper en la prevenció d’alguns tipus de càncer.

 

BROCOLI7

 

Sembla ser que les substàncies responsables d’aquesta qualitat són el indol i el sulforaphane, un compost que també trobem a la col i altres crucíferes. A més, conta amb moltes vitamines com C, K i A, àcid fòlic, betacarotè, calci, fibra, ferro, cosa que el fa molt beneficiós per a multitud de dolències o fins i tot per a prevenir-les. Per últim, se’l relaciona amb un paper actiu a l’eliminació del bacteri Helicobacter pylori, causant principal de les úlceres y la gastritis.

 

Els treballs continuen en aquest sentit, però convé recordar que les propietats nutritives dels aliments sempre depenen de la forma de consumir-los i la quantitat que s’ingereixca. A més, és cert que quan un aliment té tantes propietats també pot convertir-se en una cosa a tenir en compte si volem consumir-lo abundantment. Els diferents components del bròcoli poden també tenir un efecte nociu en alguns casos. Per exemple, quan es pateix de problemes renals cal controlar la ingesta de potassi, un element abundant al bròcoli. I com la vitamina K, que té un paper important a la coagulació de la sang i pot entrar en conflicte amb alguns medicaments.

 

Consumir bròcoli

Després del seu cultiu s’intenta que aplegue a les tendes i supermercats, o a les cadenes de congelació, a les 24h següents a la seua recol·lecció, per a mantenir totes les seues propietats. El seu color verd intens i la seua estructura compacta ens donaran una idea del seu estat òptim.

 

BROCOLI6

 

A més, saps que deus guardar-lo a la nevera embolicat en plàstic, sense llavar, i evitar que estiga a prop de cítrics? Cal consumir-lo abans de 5 dies, però si no és possible es pot bullir i després congelar-lo.

 

A la xarxa i els llibres de cuina es poden trobar multitud de formes de preparar-lo, al forn, al vapor, fregit, a la planxa o cru, per aconseguir una gran varietat de plats com tempura, arrossos, amanides, saltejats, cremes o purés. I sobretot no hem de témer la seua particular olor, els seus nutrients ensofrats són els causants.

 BROCOLI5

Si vols saber més l'associació per a promoure el consum del bròcoli, + Brócoli, ha desenvolupat una pàgina web amb tot tipus d'informació, curiositats, receptes i molt més. Agricultors, comerciants, investigadors, nutricionistes, restauradors i interessats junts per a difondre els beneficis tan saludables d'aquest vegetal.

 

Més informació:

www.masbrocoli.com

Eva Pastor

Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Mitjà