Més que una aroma

L'enginyer agrònom i especialista en aromateràpia Renaud Alain Regnier, ens descobreix aquelles propietats curatives que s'amaguen darrere de l'oli essencial de l'espígol, concretament la Lavandula angustifolia, a la que considera una panacea.

 De totes les plantes aromàtiques que coneguem en la nostra vida quotidiana, la més famosa i utilitzada seria l'espígol. Amb un perfum inconfusible, ens porta un sentiment de pau, tranquil·litat, aire fresc i grans espais.

 

02J15791

Tanmateix, açò és en teoria. Si afinem un poc el tema, el botànic ens dirà: - Però, de quin espígol m'està parlant vostè? I per a ser més rigorós, més científic, fins i tot parlarem en llatí per a contestar al nostre amic. Açò es degut a que són múltiples les espècies que abasta el gènere Lavandula.


Tenim la Lavandula angustifolia (també coneguda com Lavandula vera o Lavandula officinalis), és a dir l'espígol més comú, denominat espígol reial o "espígol femella". És aquell que deixem en bossetes de cotó en els nostres armaris per a allunyar a les arnes, i del qual, parlarem ací.

 

Imagen 2

Lavandula angustifolia. Imatge de Flickr. Autor: Maja Dumat

No hi ha que confondre-la amb la Lavandula spica (la que creix al mateix ecosistema que l'escurçó, spica), que considerem com a "l'espígol mascle", o la Lavandula stoechas (amb el seu port tan característic i olor poc agradable). A més estan els diferents tipus de lavandín, que resulta ser un híbrid -al inici natural- entre l'espígol reial i el spica. Res és senzill al món de la botànica.


Lavandula: descripció i significat
Sabeu que el mateix nom de lavanda prové del llatí "lavare"? és a dir, llavar o netejar. Les bugaderes l'utilitzaven per a fer la bugada i la col·locaven a la roba neta per a que continuara olorant a espígol, sent aquest olor d'origen sintètic o natural.

 

Imagen 3
Imatge de Flickr. Autor: Patrick Gaudin

Si parlem ara d'olis essencials, l'espígol és famosíssim, tant com el tea tree o arbre de te, segurament l'oli essencial més estudiat, més produït i més utilitzat al planeta fins al moment, joia de la corona de la comunitat científica australiana. Mentre, el nostre volgut espígol, es troba bàsicament en les colines de tota la conca mediterrània, i s'ha adaptat molt bé a climes més freds en Europa. A l'estat salvatge, la planta creix a una altitud entre 700 i 1800 metres. Les fulles son molt lineals i estretes, i les seues petites flors senzilles de color violeta es queden agrupades a l'extremitat superior de rames específiques.


Essència natural
Tornant al món apassionat dels olis essencials, la destil·lació de la Lavandula vera ens dóna un producte líquid quasi incolor, de viscositat un poc superior a la de l'aigua, amb un olor molt fort i de llarga permanència, així com una complexitat molecular molt important. Es pot aplegar a comptabilitzar en una analítica clàssica fins a més de 200 molècules aromàtiques distintes, lo que representa quasi una marca de llibre Guiness en aquest àmbit; penseu que l'oli essencial del clau o de la Gaultheria procumbens s'acontenten per la seua part amb 6 o 7 molècules distintes.

 

Imagen 4
Imatge de Flickr. Autor: John Biehler

La Lavandula angustifolia pertany a la família botànica de les Lamiàcies, antigament nomenades Labiades. Per a produir un litre d'oli essencial d'aquesta lavanda reial es colliten i destil·len les summitats florides, i generalment es necessiten uns 50 kg de material fresc. L'oli essencial d'aquesta  espígol és senzillament "bo, bonic i barat", i sobre tot, serveix per a cuidar-nos i curar-nos en un ampli ventall de situacions de la vida quotidiana, cosa pel que es considera com una espècie de panacea universal.


Propietats curatives
Serveix tant a nivell nerviós (calmant, sedant i antidepressiu), com a nivell cicatritzant per a qualsevol dany cutani; un frec, una cremada, una dermatitis, una cuperosi, una cicatrització difícil, un edema cutani, la recuperació d'unes estries de qualsevol origen, una nafra o una micosis unguial.

 

Imagen 5
Imatge de Flickr. Autor: Nina Nelson

És un dels regeneradors cutanis més eficients, sent a la vegada el més barat. No oblidem tampoc la seua acció analgèsica important, així com la seua acció antiespasmòdica potent, cosa pel que es recomana el seu ús en cas de rampes, contraccions i contractures musculars. També és un magnífic remei contra l'ansietat, l'insomni, l'estrès e inclús la depressió. Altre aspecte més desconegut es el seu efecte hipotensor arterial i regulador del ritme cardíac, i per si era poc, és un bon antisèptic general.

 

Imagen 6
Imatge de Flickr. Autor: Tilde PDX


A nivell bioquímic, les molècules protagonistes de l'oli essencial son representades per diversos esters, com l'acetat de linalil o l'acetat de terpenil, que porta les propietats relaxants, i per uns alcohols terpènics com el linalol o el terpineno 1ol 4, responsables de les propietats antimicrobianes. Tanmateix, no es pot resumir la complexitat molecular del producte en esta senzilla enumeració, sobretot quan sabem que és la mateixa complexitat la responsable de tants efectes beneficiaris per a la nostra salut, però també de la total innocuïtat del producte (sempre que no me'l pose directament a l'ull, donat que cal recordar que els olis essencials no són els millors amics del globus ocular). Que els olis siguen tan complexos s'interpreta com la causa de l'absència total del fenomen de resistència que mostren amb certa freqüència algunes poblacions de bactèries patògenes.

 

Imagen 7
Curs aromaterapia


L'oli essencial de Lavandula angustifolia es pot aplicar perfectament sobre el plexe solar o la planta del peu per a traure el màxim profit de les seues característiques contra l'estrès; també es pot utilitzar en difusió atmosfèrica, encara que a voltes resulta ser "massa present". Si el farmaciola familiar poguera disposar d'un únic oli essencial, el de Lavandula angustifolia seria sens dubte "la compra mestra" a realitzar.


Olis essencials d'altres espècies vegetals com el romaní, formen part del món de l'aromateràpia, en el qual s'endinsarem en el curs que impartiré sobre l'ús medicinal d'olis essencials, el dia 6 de juny a la sala de seminaris del Jardí Botànic de la Universitat de València. Vos espere!

 

Per saber més:


Renaud Alain Regnier Jaumain

Enginyer superior, agrònom, biòleg, docent en ciències i naturòpata especialitzat en aromateràpia, gemmateràpia i olfactoteràpia.