Les essències florals del Jardí Botànic

Taller "Les essències florals al Jardí Botànic"" Taller "Les essències florals al Jardí Botànic""

Tots sabem com ens beneficia estar envoltats de plantes, sempre ens han dit que és bo tenir-les a prop, parlar-los. Una vegada entres al Jardí Botànic et trobes a un entorn únic, especial, i passejar per ell a la primavera és entrar en contacte amb les seues flors, respirar la seua aroma i conèixer els seus secrets. Descobreix a més amb un taller les propietats del seu contingut floral.

Coneixes les flors, et fixes en les seues formes, colors, però sabies que tenen moltes propietats medicinals i que hi ha una teoria que assegura que segons com siguen així és la seua funció? La planta ens diu moltes coses sobre ella: com naix, com es desenvolupen les seues arrels, les seues tiges, les seues flors. És possible que en observar-les puguem conèixer-nos més a nosaltres mateixos?

 

ap 231

Visita el Jardí Botànic de la Universitat de València

ISS 5851 16057

Xicoira, una de les flors que usarem al curs

 

Des que vaig entrar en l'estudi de les essències florals, vaig comprovar els beneficis d'usar-les diàriament. Primer vaig experimentar amb mi, la meua família, les meues mascotes i els meus veïns, abans de llançar-me amb pacients, però no deixe de pensar el que m'ha canviat la vida i la de les persones que m'envolten. Mentre elaborava les essències per al meu ús personal i comprovava que les que tenim més a prop són les que ens fan més falta, em vaig adonar que una vegada acabes amb la teoria no hi ha molts espais per a aprendre a elaborar. En el curs del Botànic aquesta és l'ocasió per a fer-ho, i si no saps res sobre les essències florals no importa, és un curs per a tots.

 

Tots sabem que les plantes són éssers vius, i fins i tot podem sentir com transmeten força i energia, solament entrar en el Jardí Botànic i ens canvia la cara, ens fascina estar envoltats de flors, olors i colors en ple centre de la ciutat. Potser partint d'aquest concepte, a principis del segle XX, el Dr. Bach va desenvolupar un nou sistema de curació, es tractava de les conegudes Flors de Bach, un sistema alternatiu i natural que treballava amb l'energia vibracional de les plantes.

 

4a071c64184f6ed127d1b90fcde1a863 M

Edward Bach i el control de les emocions

 

Avui en dia s'han desenvolupat molts altres sistemes, jo per exemple he provat el sistema de Califòrnia, el d'Austràlia, el Mediterrani i el d’Orquídies de l'Amazones, i segons la meua experiència em sembla millor utilitzar les essències de les flors més properes on vivim. Estem més propers a una essència com la llima que a una planta tropical, però allò bo és que en el Jardí Botànic tindrem l'oportunitat de veure tant una com a l'altra.


Parlarem d'aquest sistema terapèutic, de les seues aplicacions diàries i la seua forma d'elaboració, en dos tallers de cap de setmana on treballarem tant la teoria com la pràctica. Tallers complementaris però independents. Com funciona aquest sistema? En què es basa el seu èxit? Per què avui dia l’utilitzen molts terapeutes com a complement a les seues teràpies?

 

En el meu cas, les essències florals les utilitze també en l'elaboració de cremes terapèutiques, com la famosa Crema Rescat, o fins i tot en olis de massatge i cremes d'ús diari. En cosmètica natural les use molt perquè generen un sinergia amb la resta de productes i fan els preparats més eficaços, per exemple davant una ferida o cremada. A més, les essències es poden aplicar directament o en una loció que juntament amb altres ingredients naturals per a augmentar l'efectivitat.

 

ISS 1143 00697

Sabons casolans. Aprèn a fer-los amb Consuelo Zacarés

ap 45 val

Consulta l'oferta de cursos de primavera del Botànic

 

Amb aquests tallers vull donar l'oportunitat, als qui no coneixen les essències florals, a que aprenguen de forma senzilla el que són. I a els qui ja les utilitzen, que descobrisquen com reconèixer-les, que estudien la seua forma i la seua funció, i que aprenguen aplicacions locals i elaboració. El Jardí Botànic és un lloc màgic, acompanya'm a trobar les seues flors, estudiar-les i gaudir-les.

Consuelo Zacarés

Terapeuta floral i elaboradora de cosmètica natural.